A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

Моніторинг води

Дата: 13.09.2023 11:41
Кількість переглядів: 117

Фото без опису

ЯК ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ МОНІТОРИНГ ПИТНОЇ ВОДИ?

 

Ми щодня пємо воду, і багато хто використовує для цього (а також для приготування їжі) проточну воду з водопровідного крану, криниці або артезіанської свердловини.    Але при цьому  часто ми й не замислюємося про  чистоту або безпеку цієї води. Натомість думати і знати  про це – треба. Адже неякісна вода може стати причиною цілого «букету» захворювань – лікуватися від яких іноді  доводиться дуже довго і дорого. 

 

  Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» регулярно проводять моніторинг питної води. Про це розповідає   завідувач відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Святослав Ковтун.

 

- Як часто здійснюються дослідження питної води? 

- У період військового стану ми робимо щоденний аналіз водопровідної воли. Водночас один раз на квартал згідно з затвердженим планом ми проводимо аналіз води джерел централізованого і децентралізованого водопостачання. Говорячи простою мовою – це криниці, каптажі та водопровідні колонки. 

 

- Які види досліджень води існують? 

Наша установа проводить такі види досліджень води: органолептичні та санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні та радіологічні. Всі ці  аналізи дозволяють  оцінити якість питної води. Приміром, органолептичний аналіз встановлює запах, смак та прискік води, її каламутність та кольоровість. Санітарно-хімічний аналіз показує поміж іншого вміст заліза, марганцю, нітратів, загальну жорсткість, рівень водневий показник. Мікробіологічний аналіз виявляє у воді бактерії  групи кишкової палички, паразитологічний – гельмінти, їх яйця та личинки, радіологічний – вміст радіоактивних речовини. Загалом за шість місяців 2023 року нашими фахівцями досліджено майже 3200 проб питної води з різних джерел. Майже 600 проб виявили відхилення від норми за різними показниками. 

 

- А як треба відбирати воду для її аналізу? 

- Існує певний порядок  відбору води. Для санітарно-хімічних та радіологічних досліджень достатньо просто відібрати воду у чисту пластикову пляшку – попередньо спустивши воду з крана 5-10 хвилин.  А для мікробіологічного дослідження необхідний стерильній посуд, який люди можуть взяти у нашій установі. 

 

- За якими показниками найчастіше трапляються відхилення від норми?

- Якщо мова про колодязну воду – то дуже часто перевищення виявляється за вмістом нітратів. Таку воду категорично забороняється вживати вагітним та дітям до  трьох років. Адже вживання такої води може призвести до виникнення хвороби метгемоглобінемії.  У води зцентралізованих джерел водопостачаннями часто фіксуємо перевищення таких показників як вміст марганцю, заліза, рівень pH.

 

- Як можна замовити аналіз питної води у Житомирському ОЦКПХ?

- Для цього варто зателефонувати за номером у Житомирі (0412) 43-78-78, або принести зразок води безпосередньо до нас за адресою: вулиця Велика Бердичівська, 64, кабінет №105.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь