Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

НАВЧАЛЬНУ ПРОГРАМУ ПРЕДМЕТА «ОСНОВИ ЗДОРОВ'Я» ДЛЯ ЗЗСО ДОПОВНЕНО ТЕМАМИ З БЕЗПЕКИ РУХУ НА ВЕЛОСИПЕДІ

Дата: 23.12.2022 11:05
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

Міністерство освіти і науки затвердило оновлену навчальну програму з предмета «Основи здоров’я» для 6-9 класів закладів загальної середньої освіти. У ній передбачено вивчення правил дорожнього руху для велосипедистів.

У червні 2022 року за ініціативи U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») було запропоновано доповнити навчальну програму предмета «Основи здоров'я» темами з безпеки руху на велосипеді. Відповідні пропозиції надали координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи» Аліна Кундіч і освітня експертка проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та поліпшенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні» Лідія Андрушко.

До оновленої програми увійшли, зокрема, такі навчальні теми:

  • правила дорожнього руху для велосипедистів;
  • правила перевезення вантажів і виконання маневрів на велосипеді;
  • безпека пішохода, велосипедиста в місті та за містом, пасажира легкового і вантажного автомобіля, автобуса, поїзда тощо;
  • заходи безпеки під час подорожі на велосипеді;
  • відповідальність пішохода, велосипедиста за порушення ПДР;
  • перша допомога у разі падіння з велосипеда та алгоритм дій під час виникнення ДТП;
  • елементи конструкції велосипеда, що впливають на безпеку руху;
  • користь їзди на велосипеді для здоров’я;
  • організація дорожнього руху і модель безпечного дорожнього середовища;
  • велосипед як екологічно чистий транспортний засіб.

«Оскільки все більше дітей і молоді в Україні стають учасниками дорожнього руху на велосипедах, мотоциклах, скутерах, мопедах тощо, то навчання дітей свідомій і безпечній поведінці на дорозі є дуже актуальним. Кількості годин у навчальному плані для формування відповідних навичок недостатньо, тому було би дуже корисно мати ще факультативний курс, зокрема, з безпеки руху на велосипеді, відповідного варіативного модуля навчальної програми з фізичної культури і, можливо, окремих позаурочних програм, які заклад освіти може інтегрувати у свою освітню програму, щоб це було корисно і цікаво для дітей та мало вплив на їхню поведінку як учасників дорожнього руху», – зазначила Світлана Фіцайло, начальниця відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН.

Довідково

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») — експертна громадська організація, яка з 2007 року адвокатує велоінфраструктуру, популяризує велотранспорт і підвищує безпеку руху в Україні. У партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини U-Cycle реалізує проєкт «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та поліпшенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні». У межах цього проєкту експерти U-Cycle розробляють навчальну програму для учнів 1-12 класів ЗЗСО. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма «МАТРА» Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та провідними українськими дистанційними школами запустили нову освітню ініціативу «Навички для успішного життя».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь