A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

Туристична привабливість та історичні пам’ятки

Дата: 21.11.2022 16:37
Кількість переглядів: 254

Глибочицька сільська рада є інвестиційно привабливою та туристичною, зважаючи на її географічне положення

Туристичні об’єкти: готелі та мотелі - 7, об’єкти культурної спадщини – 2.

Гордістю громади є музеї та центри: комунальний заклад «Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Й.Д. Буханчука» Житомирської обласної ради, відкритий у 1985 році у спеціально збудованому приміщенні. Носить ім’я свого засновника. Експозиція налічує близько 3000 експонатів – переважно твори мистецтва 1950-80-х років.           

На території громади створені та діють  музей історії сіл Глибочицької сільської ради та Центр української культури та етнографії «Оберіг Студеної води» в селі Студениця.

У селі Кмитів розміщений Кмитівський парк площею 9 гектарів — пам'ятка садово-паркового мистецтва, об'єкт природно-заповідного фонду Житомирської області. Парк закладений в другій половині XVIII століття. Тут зростають місцеві деревні породи віком 150 — 200 років. На території парку знаходиться спеціальна школа-інтернат, а поряд - музей образотворчого мистецтва.

На території громади у селі Березина працює спортивно-оздоровчий табір «Олімпієць», який є обласним комунальним закладом, структурним підрозділом обласної школи вищої спортивної майстерності.

У таборі проведено новий водогін, встановлена очисна станція води, обладнано нову систему опалення, зроблено ремонт будівлі, обладнано нові санвузли. Всього продовж літа в таборі оздоровлюється 240 дітей. П’ятиразове харчування, насичена програма дня спортивними змаганнями та іграми. До «Олімпійця» на відпочинок прибувають вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, переможці та призери спортивних змагань. Під керівництвом досвідчених тренерів діти мають змогу поєднувати оздоровлення та відпочинок з активними заняттями спортом.

Один із двох природних водоспадів Житомирської області розташований в урочищі «Канарська гірка» між селами Березина, Малі Кошарища, хутір Синка. Його назва - «Холодний водоспад». Довжина урочища 9 кілометрів, ширина - 1 кілометр. Струмок бере свій початок на височині 300 метрів від траси Київ-Чоп біля авторозв’язки об’їзної дороги та живиться грунтовими водами, підземними джерелами, про що свідчать бульбашки кисню із донного піску у кількох місцях струмка. Рослинний світ поряд із водоспадом представлений рідкісною рослиною – сон-травою. В безпосередній близькості до річки Тетерів на поверхню виходять граніти та інші породи.

На території сіл Великі Кошарища та Кмитів розміщені 3 блакитних озера глибиною до 43 метрів. Озера багаті на промислову рибу. Водойми утворені на місці колишніх кар’єрів і мають велику популярність серед населення області як рекреаційний об’єкт.

На території села Великі Кошарища поряд із блакитними озерами для гостей Глибочицької об’єднаної територіальної громади функціонує найбільший на трасі М-06 ТІК-сервіс компанії «Імпульс-Транс» по обслуговуванню вантажних автомобілів з наступними видами послуг: кафе, душові, пральня, автомийка, шиномонтаж, СТО, стоянка під охороною.

На 122 кілометрі автомобільної дороги Київ-Чоп у селі Кмитів розміщений комплекс «Фільварок». Комплекс складається із готелю та ресторану, великого двоповерхового котеджу, альтанок, лазні, зоопарку, магазину українських сувенірів, дитячого майданчика. Навколо комплексу розташована парковка, яку надійно охороняють, безкоштовний цілодобовий Wi-Fі.

   

    Цікавий туристичний маршрут (велосипедний) м. Житомир - с. Калинівка - с. Левків - с. Березина - м. Житомир:

  • Історія села Левків та навколишніх сіл надзвичайно багата, тому уже досить довго зберігаються віковічні традиції, які й досі можна спостерігати під час свят.
  • На території села Левків функціонує церква Преображення Господнього, побудована у 1862 році на кошти прихожан. Церква дерев’яна з дзвіницею на кам’яному фундаменті.
  • В селі Калинівка у 1870 році побудована на кошти парафіян дерев’яна церква Покрови Богородиці. Нещодавно парафіянами релігійної громади було прийнята рішення про перехід з УПЦ (МП) до ПЦУ.
  • На території села Левків (у центрі поблизу школи) і дотепер існують залишки маєтку, що належав родині графа Нірода, члена Державної ради Волинського земства (1913 рік), таємному раднику Максиміліану Євстафійовичу Ніроду та фрейліні Анастасії Федорівни Нірод (Трєповій). Так станом на 1913 рік Анастасії Федорівні належало село Левків з винокурним заводом та водяним млином, лісопилка. У 1987 році графиня Анастасія Нірод виділила частину земель у сосновому бору над річкою Тетерів під будівництво дитячого літнього санаторію. Санаторій мав дерев’яні корпуси і був розрахований на 100 осіб. Більшість часу родина проживала в столиці, лише навідуючись влітку у Левків. У 1920 році графиня емігрує з родиною до Франції.
  • Біля села Левків є озеро, за формою схоже на кита. Посеред водойми є невеликій острівець до якого веде дерев’яний місток. Місцина почала привертати увагу багатьох туристів, зокрема фотохудожників.

 

Всі заклади функціонують, тому запрошуємо бажаючих відвідати їх та доторкнутися до культурної спадщини наших минулих поколінь


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь