A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

100-річчя від дня народження Йосипа Дмитровича Буханчука

Дата: 22.06.2022 14:35
Кількість переглядів: 177

 

Фото без опису

Ідею створення художнього музею на Коростишівщині довгі роки плекав та втілював у життя уродженець села Студениця, палкий шанувальник мистецтв і колекціонер Йосип Дмитрович Буханчук. Дуже приємно, що такий музей перебуває нині у нашій Глибочицькій громаді.

30 серпня 1974 року відбулось відкриття музею в коридорах Студеницької середньої школи. Це був перший музей  образотворчого мистецтва у країні, а тим більше — в селі.

 Створення і розвиток музею було справою нелегкою. Проведена велика організаційно-творча робота зі збору творів і формування колекції музею, розробки індивідуального проєкту та будівництва спеціального приміщення. Й. Д. Буханчук присвятив тривалий час збиранню творів мистецтв. Загалом ним було зібрано і передано у дар музею 600 музейних предметів. На його прохання багато художників–ентузіастів із різних міст країни, поставивши за мету наблизити мистецтво до сільського жителя, передавали у дарунок музею свої роботи. Цінним музейним набутком стали 14 мистецьких творів, переданих Академією мистецтв  зі своїх фондів. У подальшому музей поповнювався творами, переданими з державних фондів Міністерства культури, Спілок художників  України, Москви, Ленінграду. За короткий термін колекція музею зросла до 2 500 творів.

 Пропозицію Йосипа Буханчука, щодо будівництва окремого приміщення для музею підтримали другий секретар обкому В. Є. Острожинський і голова обласного виконкому В. О. Кременицький. Їх ідея будувати не окремо стала вдалою і вони прив'язали будівництво до філіалу музею, який був розміщений в кімнаті сусіднього сувенірного цеху колгоспу «Україна».

У 1984 році завершено будівництво приміщення музею загальною площею 3000 кв.м в селі Кмитів, і в 1985 році експозиція музею зустріла перших відвідувачів. Вже у перший рік роботи закладу культури його відвідало майже         40 000 туристів.

У наступному (1986) році Постановою Ради Міністрів УРСР музейний заклад був перейменований в «Державний музей радянського образотворчого мистецтва», пізніше - Кмитівський  музей образотворчого мистецтва.

В 1987 році музей було нагороджено дипломом III ступеню ВДНГ УРСР.

За незалежності України (від 1991 року) музейне зібрання  поповнилось за рахунок нових надходжень українських майстрів.

Унікальний   сільський художній музей, що носить ім’я свого засновника  Йосипа Дмитровича Буханчука, сьогодні відзначає 100 літній ювілей творчої, неперевершеної  знаменитої у всьому світі особистості.  Музей здійснює благородну і водночас відповідальну місію, спрямовану на дбайливе збереження та популяризацію унікальних духовних надбань нашого народу, його історико-культурних реліквій.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь