Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

14 жовтня - День захисників і захисниць України

Дата: 14.10.2021 09:00
Кількість переглядів: 1674

Фото без опису

14 жовтня в Україні є особливим днем, який щорічно переповнює гордістю серця мільйонів громадян нашої держави. У цей день відзначають одразу чотири свята, пов’язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року згідно з Указом президента Леоніда Кучми у свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також цей день вважається датою створення Української повстанської армії. Починаючи з 2014 року, 14 жовтня українці святкують День захисника України. Потреба у такому державному святі особливо гостро постала після російської анексії Криму та початку воєнних дій на сході України.

Одним із найбільш шанованих свят в Україні, що відзначається 14 жовтня, є свято Покрови Пресвятої Богородиці.

За легендою, у цей день вороже військо взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Однак Пресвята Богородиця  вкрила усіх містян покровом свого одягу, захистивши їх від нападників, після чого ворог вже не міг побачити цих людей.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим і серед українського селянства: жовтня чекали з нетерпінням, адже з Пречистої, тобто з 14 жовтня, дозволялося справляти весілля.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці називають ще й Козацькою Покровою, що свідчить про непохитну віру козаків у заступництво та покровительство Божої Матері.

На Січі запорозькі козаки навіть збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. Саме 14 жовтня козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

Інформація про створення УПА 14 жовтня міститься у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі передостаннього Головного командира УПА Романа Шухевича («Тараса Чупринки») від 14 жовтня 1947 року. Однак документа, який би достеменно підтверджував створення УПА саме у жовтні 1942 року, у матеріалах діловодства цієї військової структури не виявлено, тому історики ще не дійшли до остаточної згоди у питанні, коли ж було створено УПА.

…Українці – горда і непохитна нація. На території нашої країни споконвіків відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна. Лише з Росією за весь час українсько-російських відносин було 7 воєн. Вони тривають з ХVІІ століття й аж до сьогодні.

Втім, одвічно справжніми і непідробними залишаються військова честь і гідність воїнів-захисників Вітчизни.

У цей день ми висловлюємо подяку всім захисникам нашої Вітчизни, які сьогодні захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Схиляємо голови перед тими, хто довів високе звання Захисника власною кров’ю, і доземно вклоняємось тим, хто заплатив за це своїм життям.

Тож усіх нас із сьогоднішнім, таким багатогранним, святом. Бережімо себе та наших близьких, нашу країну, мову, традиції. Пам’ятаймо наших великих предків та їх звичаї. Будуймо свою історію та свою Україну зараз -  таку, якою бачили її наші предки, якою хочемо бачити її ми, для нас і для наших нащадків.

Нехай Пресвята Богородиця покриває Святою Покровою Український народ та наше військо, повсякчас підтримує нас, оберігає мужніх українських воїнів та їхні життя. І щоб у нашій Україні запанував довгоочікуваний мир!

Слава Україні!

Слава її захисникам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь