Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

Патронатна сім’я – новітня форма сімейного виховання в Україні

Дата: 28.07.2021 12:34
Кількість переглядів: 1440

Фото без опису

Одним із пріоритетних завдань держави є соціальний захист дітей, створення сприятливих умов для їхнього фізичного, інтелектуального та духовного розвитку, забезпечення права кожної дитини на сім’ю. Особливо актуальною формою виховання дітей, які в силу життєвих обставин залишились без батьківського піклування є – сім’я патронатного вихователя.

Хто може бути патронатними вихователями?

Патронатний вихователь – це особа, яка за участі інших членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Помічник патронатного вихователя – його чоловік/дружина чи інший дорослий член його сім’ї.

Сім’я патронатного вихователя – сім’я, в якій за згоди всіх її членів повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Хто влаштовується у патронатну сім’ю?

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:

– новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

– підкинуті, знайдені діти;

– безпритульні діти;

– діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров'ю;

– діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

– діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні;

– діти, переміщені із тимчасово окупованої території, або району проведення бойових дій в зоні АТО;

– інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім'ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Скільки дитина може перебувати в патронатній сім’ї?

Відповідно до вимог статей 252-253 Сімейного кодексу України термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити.

Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію у зв’язку із втратою годувальника, інші соціальні виплати, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Фінансування патронатних сімей

Фінансування сімей патронатних вихователів, що передбачає оплату послуг зі здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

 

 

За додатковою інформацією про сімейний патронат, роль та функції батьків у  патронаті  звертайтеся  до  Глибочицької сільської ради за адресою: с. Глибочиця, вул. М. Грушевського, 2; тел.: (0412) 40-60-15


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь