A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

Нові форми заяви та декларації, три категорії, кому треба їх подавати — Кабмін оприлюднив зміни до порядку призначення субсидій.

Дата: 28.05.2021 11:05
Кількість переглядів: 658

Кабінет Міністрів України постановою від 19 травня 2021 р. № 505 врегулював деякі питання призначення житлових субсидій. А точніше - знову змінив відповідні процедури.

Внесенні зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій дозволять призначити субсидію на наступний період для понад 2,5 млн. домогосподарств автоматично, без особистого звернення. І тільки 15 % домогосподарств необхідно буде оновити документи для її отримання (близько 460 тис. домогосподарств).

Звертаємо вашу увагу, що Положення доповнили додатками 1 і 2, а саме - формою заяви про призначення та надання житлової субсидії та формою декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Заява про призначення та надання житлової субсидії

Декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії

Рішенням Уряду передбачено:

  • не враховувати в середньомісячному сукупному доході доходи від розміщення депозитів, оскільки банківські установи подають звіт до ДФС загальною сумою, і наразі відсутня персоніфікована інформація про доходи фізичних осіб від розміщення депозитів.
  • збільшити до 100 тис. грн суму коштів на депозитному рахунку, перевищення якої позбавляє громадян права на отримання житлової субсидії (наразі це 25 прожиткових мінімумів, або 56 750 гривень).
  • Не враховувати житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності (переважно це приватизація житла), а також ті, які знаходяться в сільській місцевості (в основному це спадщина).

Домогосподарствам, у яких відсутні критерії, за яких житлова субсидія не призначається, передбачено автоматичне перепризначення субсидії.

Рішення про призначення житлових субсидій таким домогосподарствам в автоматичному режимі прийматиметься органами соціального захисту населення на підставі інформації Мінфіну за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій (наявність у власності житлових приміщень, транспортних засобів, депозитних рахунків та інше).

Таким чином, призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

  • надавалася у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);
  • була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи) (необхідно підтвердити місце фактичного проживання);
  • була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації).

Постановою передбачається застосування її норм з 1 травня 2021 року.

Відповідно до внесених змін з 1 травня поточного року житлові субсидії не будуть призначатись за рішенням комісії, що були утворені при райдержадміністрації, а на загальних підставах.

Якщо до внесених змін, управління праці та соціального захисту населення при розгляді документів на призначення житлової субсидії, враховуючи житлово-побутові умови проживання, складну ситуацію, що склалась в конкретній сім’ї, як виняток, за рішенням комісії призначали житлову субсидію такій сім’ї, то після внесених змін така норма відсутня.

Надалі ж житлова субсидія призначатиметься на загальних підставах (на понаднормову площу житла, з урахуванням осіб, що проживають разом, за наявності розділених особових рахунків тощо).

Крім вищезазначених змін, також внесені зміни щодо способу виплати житлової субсидії. З 1.05.2021р. житлова субсидія виплачуватиметься у грошовій готівковій формі.

Принагідно нагадаємо, що до цього в Україні вже діяла низка обмежень для отримування субсидії. Вони і надалі зберігаються.

Виплати домогосподарству не призначать, якщо:

  • загальна площа житла становить: квартири – понад 130 кв.м., будинку – понад 230 кв.м. За винятком дитячих будинків сімейного типу, багатодітних родин, прийомних сімей, житлових приміщень для осіб з інвалідністю, що пересуваються на візках;
  • домогосподарство або член родини за рік перед зверненням по субсидію витратили понад 50 тисяч гривень на купівлю землі, нерухомості, транспортних засобів, будматеріалів або послуг (крім медичних);
  • будь-хто зі складу домогосподарства або член родини має у власності транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа). Виключення – транспортні засоби, одержані безоплатно або на пільгових умовах;
  • родина не повернула надмірно перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди;
  •  хтось із працездатних повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював, не мав офіційного статусу безробітного та за інформацією Державної Податкової служби та Пенсійного фонду України не мав жодних доходів, в періоді що враховується при призначенні субсидії або мав середньомісячний дохід, що не перевищує розмір мінімальної заробітної плати та не сплачено мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування протягом усього періоду за який враховуються доходи;
  • будь-хто зі складу домогосподарства або член родини перебував за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами;
  • є заборгованість з оплати комунальних послуг та сплати аліментів у понад 3 місяці.

 

З огляду на вищевикладене, з метою в подальшому отримання житлової субсидії, рекомендуємо подавати нову заяву та декларацію для призначення житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в зручний спосіб:

  • через уповноважених осіб  апарату сільської  ради (старостинські  округи, сектор  з  питань  соціальної  політики);
  • поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, або Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Додаткові роз’яснення щодо порядку призначення житлової субсидії можна отримати за телефоном    Глибочицької  сільської ради: +0 (412) 40-60-15.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь