A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

«Без традиції нема культури, без культури нема нації»

Дата: 23.05.2020 18:28
Кількість переглядів: 3307

З давніх часів українці були духовно багатою та культурно яскравою нацією.

Красива вишита сорочка є ідентифікатором будь-якого українця, це наше ДНК нації. Її одягали як на свято так і кожен день, з нею вперше знайомились зі світом, і з нею ж прощалися з ним. Вона була і є завжди поряд. Вишиванка це ознака вільного українського народу та є великою частиною його культури та свідомості. Тому День українського національного вбрання це рушійна сила в культурному об’єднанні України в цілому. Сорочка із вишивкою стала складовою чоловіків та жінок із різних верств населення та навіть отримала своє власне свято, яке святкують в третій четвер травня.

День вишиванки було започатковано студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році. Спочатку вишиванки одягнули лише кілька десятків студентів та викладачів, але щороку масштаби святкування цього дня в Україні лише росли. Крім того, до нього долучилась й українська діаспора по всьому світу. Це свято покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

Адже день вишиванки - це не просто свято, де ви можете похвалитися своєю вишиванкою - це свято єднання. Адже долучитися до свята просто, потрібно тільки одягнути вишиванку, і не важливо, яка погода буде у цей день, дощ не завадить вам посміхатися.

Талант нашого українського народу  відтворюється повною мірою у рукодільній майстерності демонструє багатомовність історичної геніальності та культурних надбань представників усіх сіл громади. Таким чином,  наша молодь на наочному прикладі може пишатися українською культурою та державою.

З метою  відродження, підтримки та популяризації українських народних традицій  бібліотеки Глибочицької  об’єднаної територіальної громади   та Центр української культури та етнографії «Оберіг студенної води» с. Студениця, презентували виставки присвячені Дню українського національного вбрання де розкривається величезний культурний та історичний потенціал нашого народу.  Звичайно, враховуючи період карантинних заходів зосереджується увага на інформаційно-освітницькому та патріотично-виховному напрямах, що дає можливість охопити значно більшу аудиторію глядачів заходів завдяки Інтернет ресурсу.

Начальник відділу культури та туризму, молоді та спорту
Глибочицької сільської ради    
Сімчук Є.А.

Цікавинки про День вишиванки
•    Починаючи із 2008 року в багатьох українських містах проходять паради вишиванок, участь в яких може взяти кожен. Щороку у цей день можна зустріти людей, які одягнені у вишиванках демонструють її красу та розмаїття.
•    Окрім традиційних парадів в цей день організовують флешмоби, майстер-класи народних мистецтв (вишивання, плетіння та інше).
•    У 2011 році з нагоди п’ятої річниці святкування було встановлений рекорд за кількістю людей у вишиванках в одному місті. На центральній площі Чернівців де зародилось свято зібралось більше як 4000 тисяч людей у вишиванках. Цю подію внесено до книги рекордів Гінеса.
•    Цього ж року центральний корпус Чернівецького університету одягнули у вишиванку, яку спеціально пошили до цієї дати.
•    З 2012 року знову ж таки у Чернівцях взяли за традицію дарувати вишиванки немовлятам, які народилися у цей день.
•    У 2013 році пройшла Доба вишиванки. Під час цього заходу був проведений благодійний ярмарок. Виручені кошти пішли хворим дітям.
•    У 2014 році українська вишиванка вийшла на новий рівень, і її можна зустріти у США, Канаді, Італії, Німеччині та на визначних особистостях.
•    В цей же рік було проведено конкурс на сімейне фото у вишиванках та акцію виконання гімну у вишиванках, до якої долучились жителі всієї країни.
•    У 2015 році свято проходило під гаслом єднання народу та поколінь
•    Також у цей же рік було започатковано акцію “Подаруй вишиванку захиснику” - мета якої було підняти бойовий дух захисників. На передову передавали вишиті сорочки, як нагадування про дім.
•    У 2016 році у вишиванку одягнули засновників Києва та Либідь, а також показали перший повнометражний фільм про вишиті сорочки, який отримав назву “Спадок нації”
•    У 2018 році у Мистецькому арсеналі пройшов етно показ моделями якого стали жінки, які захищають країну на Сході.
•    У 2019 році свято пройшло під галом “Вишиванка - одяг вільних”. Таким чином організатори планують привернути увагу ще до одної події, а саме Дня пам’яті жертв політичних репресій, і не лише радянських часів, але і сучасної країни, в’язнів, які перебувають у полоні РФ.
•    Окрім цього у цей же рік організаційний комітет “Всесвітнього дня вишиванки” проводить акцію “День вишиванки - день солідарності з Україною”. Мета акція одягнути впливових іноземців, які підтримують Україну.
•    На даний момент географія свята - це 50 країн.
•    День Вишиванки 2020 присвячується українській родині та родоводу. Цьогорічна пандемія дала можливість зупинитись і осмислити, що насправді важливо - турбота про старше покоління та виховання освіченого, гуманного наступного. А формування дерева роду – не тільки захоплива справа, це - вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті цілого народу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь