A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глибочицька територіальна громада
Україна, Житомирська область, Житомирський район

МАГІЯ ВЕЛИКОДНЯ

Дата: 26.04.2019 12:39
Кількість переглядів: 1686

 

Фото без опису

Історія писанки сягає сивої давнини, вона пов’язана з поколінням родючості землі, з величанням весняного відродження життя. Яйце символізує сонце і відродження. Наші предки вірили, що писанка приносить добро, щастя, захищає від усього злого.

Зараз ми поєднуємо писанку з Великоднем. Малюнки, наклейки на писанці мають символічне значення: зірки і хрести - символи сонця,     рослини - юності, краси, здоров’я, колосся - врожаю. Яйця пофарбовані в один колір, називали крашанками. Червоне яйце означає радість, життя, любов, жовте - врожай, блакитне - небо, здоров’я, зелене - плодючість. Існує багато способів виготовлення писанок. Про писанки збереглося багато легенд. Одна з них така: доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться. Доки пишуть писанки, світ буде існувати.

 

         Готуючись до одного з найвеличніших свят - Христового Воскресіння, бібліотекар села Студениці для учнів початкових класів місцевого ліцею 26.04.19 провела народознавчу годину  „Писанка: код одвічного добра” та спільно з директором будинку культури провела  майстер-клас з розпису писанок. Це незвичайний урок, на якому Галина Адамівна задавала тільки напрям у лабіринт кольору і візерунку і всі діти відчували, що здатні, відшукати код далеких пращурів. Діти відразу опанували ази стародавнього українського розпису, швидко набили руку, оздоблюючи не одну, а дві, три писанки і кожен з них задоволений з радістю поніс їх додому, щоб покласти, як головний елемент до святкового кошику і на Великдень освятити у церкві.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь